Riječ Velikog Zapovjednika

Poštovani posjetitelju,

pozdravljam Vas u ime Škotskog obreda Hrvatske. Škotski obred ima dugu tradiciju. Nastao je početkom 18. stoljeća u Francuskoj, a organizacijski je oblik, u današnjem smislu, dobio 1801. godine u SAD. Danas djeluje u više od šezdeset zemalja svijeta. Uvjeti za pojavu Škotskog obreda u nas stvoreni su konstituiranjem demokratskog političkog sustava u Hrvatskoj.

Škotski je red nepolitička udruga čiji je cilj promicanje općeg morala, kulture i ljubavi prema bližnjem, te činjenje dobročinstava. Osnovne su dužnosti članova Škotskog obreda da vole svoju domovinu i da poštuju zakone svoje države, da se zauzimaju za Istinu, Dobrotu i Pravednost, da njeguju Vjeru, Nadu i Ljubav, da šire toleranciju među narodima i razvijaju ljudska prava. Škotski obred nastoji biti učitelj i čuvar osobnih i društvenih vrijednosti kojima se čovječanstvo mora stalno vraćati da bi preživjelo.

Članovi Škotskog obreda vjeruju da ono što učine za sebe nestaje s njima, a ono što stvore za druge i za svijet - ostaje vječno.