Povijest

 

Tko su Shrineri? Koje to udruženje privlači vozače kamiona, zubare, graditelje, državne poglavare, glumce, generale, operne pjevače, svećenike i ekonomiste? Što je shrinerstvo?

Netko bi mogao odgovoriti: "Ah, Shrineri su oni koji uvijek paradiraju u čudnim kostimima i smiješnim malim autima." Drugi bi se mogao sjetiti Shrinerskih cirkusa i klaunova. Netko treći može reći: "Ne, Shrineri su oni koji nose smiješne šešire – slične vazama – i imaju one velike konvencije."

"Ne znam ništa o tome" može dodati prolaznik, "Ali znam da se moja mala djevojčica rodila sa savijenim stopalima, a sada su ravna i hoda kao sva ostala djeca, zahvaljujući Shrinerskoj bolnici za djecu."

"Ona može hodati?" upitat će netko. "Ja sam mislio da Shrineri vode one fantastične bolnice za opekline. Čitao sam priče kako su spasili djecu sa opeklinama na 90% tijela."

Svi su ovi ljudi u pravu. Svaki od njih je iskusio jedan vid Shrinerstva. Ono što ne mogu osjetiti ukoliko nisu Shrineri jest društvenost, duboko prijateljstvo i zajedništvo svih Shrinera. Ono što oni ne moraju znati jest i da su svi Shrineri slobodni zidari. Svaki od njih je Majstor zidar u Slobodnozidarskom bratstvu.

Povijesno, slobodni zidar je morao pristupiti Jorškom ili Škotskom obredu, prije nego bi postao Shrinerski princ. Međutim, na sastanku Imperijalnog vijeća u srpnju 2000. amandmanom na konstituciju ovo je pravilo izmijenjeno i sada je dozvoljeno Majstorima zidarima direktan pristup u Shrinere.

U ovom trenutku postoji oko 500.000 Shrinera. Sastaju se u hramovima ili kapitelima u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Meksiku i Panami. Postoje 22 Shrinerske bolnice za djecu – 18 ortopedskih bolnica, 3 za opekotine i 1 bolnica za ortopediju, opekline i povrede kralježnice. Od osnutka Shrinerskih bolica 1922. one su izliječile ili znatno umanjile zdravstvene tegobe 700.000 djece – potpuno besplatno za djecu i roditelje.

Kako je sve to počelo? Kako djeluje? Što je Shrinerstvo?

Nastanak "Najvećeg svjetskog bratstva"

Nekoliko tisuća od ukupno 900.000 stanovnika Manhattana 1870. bili su slobodni zidari. Mnogi od njih običavali su ručati u Knickerbocker Cottage-u, restoranu na Šestoj aveniji br. 426. Za posebnim stolom na drugom katu redovito se sastajala grupa posebno veselih ljudi.

Slobodni zidari koji su se tamo sastajali bili su poznati po svojoj duhovitosti i dosjetkama. Često su razgovarali o ideji udruge slobodnih zidara u kojem bi zabava i druženje bili važniji od rituala. Dvojica stalnih gostiju za stolom, liječnik Walter M. Fleming i glumac William J. Florence prihvatili su ideju dovoljno ozbiljno da nešto učine.

Billy Florence bio je zvijezda. Nakon što je to postao u njujorškom kazalištu otišao je na turneju u London, Europu i zemlje Srednjeg istoka. Uvijek je nastupao pred punim gledalištem. Na turneji u Marseillesu bio je pozvan na zabavu koju je priredio arapski diplomat, a na programu je bila neka vrsta vješto inscenirane muzičke komedije. Na kraju programa gosti su postali članovi tajnog društva.

 

Prisjećajući se razgovora kod Knickerbocker Cottage-a, Florence je shvatio da bi upravo ovo mogao biti početak novog udruženja. Napravio je veći broj skica na prvom programu i na dva slijedeća kojima je prisustvovao u Alžiru i Kairu. Kad se vratio u New York pokazao je svoje bilješke Dr. Flemingu, koji se odmah složio.

Dr. Walter Millard Fleming bio je poznati liječnik i kirurg. Rođen 1838., završio je medicinu u Albany-u, N.Y.1862. Tijekom građanskog rata bio je kirurg u 13. pješačkoj brigadi njujorške Nacionalne garde. Kasnije je prakticirao medicinu u Rochesteru, New York, do 1868. kada seli u grad New York, gdje ubrzo postaje vodeći liječnik.

Fleming je bio odan Bratstvu. Slobodni zidar je postao u Rochesteru gdje pristupa Škotskom redu, a svoje slobodnozidarsko naukovanje završavau New Yorku, gdje 19. rujna 1872 biva podignut na 33 stupanj Škotskog obreda.

Fleming je prihvatio ideje koje mu je dao Florence i primijenio ih na sustav koji će postati poznat po imenom "Stari arapski red Prinčeva Mističnog Oltara" (A.A.O.N.M.S.).

Uz pomoć ostalih stalnih posjetitelja Knickerbocker Cottagea, Fleming je pripremio nacrt rituala, dizajnirao grb, ritualnu odjeću i pozdrave te objavio da će članovi nositi crveni fes.

Inicijacijski obred i ritual fiksirao je i zapisao Fleming uz pomoć trojice slobodnih zidara: Charles T. McClenachana, pravnika i stručnjaka za slobodnozidarske rituale, William Sleigh Patersona, tiskara, jezikoslovca i ritualista i Albert L. Rawsona, istaknutog znanstvenika i slobodnog zidara, koji je dao većinu informacija o arapskim običajima i kulturi.