Moderni vitezovi templari

Najraniji podaci o dodjeli Reda Viteza Templara nalaze se u Kapitelu zidara kraljevskog luka Svetog Andrije, koji se tada zvao Loža zidara kraljevskog luka Svetog Andrije u Bostonu, Massachusetts, 28. srpnja 1769.

Nadalje zapisi pokazuju da je u Loži Svetog Andrije, Boston, Massachusetts, 11. prosinca 1769. red Viteza Templara dodijeljen Paul Revere-u, a 14. svibnja 1770. u istoj Loži je bio primljen u Red general Joseph Warren. U to vrijeme nije organizacija Reda Templara bila uspostavljena, pa je ceremonija dodjele Viteškog Reda bila provođena po odobrenju lokalne Lože. Običaj je u to doba bio da je slobodni zidar višeg stupnja dodjeljivao odgovarajuće stupnjeve zaslužnim majstorima, kao na primjer voditi ceremoniju dodjele reda Viteza Templara. Ponekad se dodjeljivala i diploma.

Nakon završetka Američke revolucije, više stupnjeve su počeli dodjeljivati zato regularno uspostavljena upravna tijela. Kapiteli i Zapovjedništva uspostavljena su kao trajna upravna tijela.

 

Grb Velikog Tabora

Vrhovno Zapovjedništvo Viteza Templara Sjedinjenih Država Amerike nazvano je Veliki Tabor (Grand Encampment) uspostavljeno je 22. lipnja 1816. U njihovu nadležnost spadalo je 47 Velikih (državnih) Zapovjedništava u Delaware, Meksiko, Kuba, Porto Riko, Zone Kanala, Aljaska, Havaji, Filipinsko Otočje, Italija, Hrvatska, Rumunjska i Kina. Ono izmjenjuje predstavnike sa Suverenim Velikim Prioratom Viteza Templara u Kanadi, Engleskoj, Walesu, Škotskoj, Irskoj i Švicarskoj.

2009. godine je postavljen zamjenik Velikog Majstora za Europu (Department Grand Commander Joaquim Pinte Coelho) čime su se europska Velika zapovjedništva organizirano počela sjedinjavati kao zasebna cjelina Velikog Tabora.
 

Grb Velikog Zapovjedništva Vitezova Templara Hrvatske

Veliko Zapovjedništvo Vitezova Templara Hrvatske osnovano je 2009. godine, a sačinjavaju ga tri zbora (dva u Zagrebu i jedan u Rijeci) koja priznaju njegovu nadležnost, a kojima dozvolu rada izdaje Veliko Zapovjedništvo.

Najviše svjetsko upravno tijelo Templarsko Reda, „Veliki Tabor Vitezova Templara Sjedinjenih Država Amerike“ izdaje patente Velikim Zapovjedništvima pojedinih država a prvi hrvatski zbor imenom Croatia br. 1 svoju je dozvolu rada dobio na trogodišnjoj Velikoj konklavi tabora u Roanoke (Virdžinija) 17. kolovoza 2009.

Mnoga tumačenja, temeljena na nekim povijesnim dokazima, pokušavaju pokazati kako su Vitezi slobodni zidari direktni slijednici nekadašnjih Templara. Mnogi sumnjaju u ovu teoriju, ali u istraživanju genealogije prema povijesnim Templarima moguće ih je usporediti sa mnogim ponornicama na svijetu, koje nestaju na jednoj strani brijega, da bi se pronašlo kako ta ista rijeka ponovno izvire i nastavlja svoj tok prema moru.

Karakteristike istog duha, koji su ispoljavali stari Templari u povijesti, zajedno s temeljnim principima ovog povijesnog Reda od njihovog početka u 12. stoljeću, pa do njihovog nestanka pod preprekama koje su postavljene pred njihov put, možemo danas jasno razaznati u templarskim obredima u Sjedinjenim Državama, Italiji, Njemačkoj, Engleskoj, Irskoj, Portugalu, Francuskoj, Rumunjskoj, a od 2009. i u Hrvatskoj.