Grb, struktura i regalije

Grb

Polumjesec je prihvaćen kao znak reda. Iako polumjesec može biti izrađen od bilo kojeg materijala, uzete su pandže bengalskog tigra spojene u svom dnu zlatnom kopčom. U sredini se nalazi glava sfinge, a u pozadini su piramida, urna i zvijezda. Grb nosi moto „Robur et furor“ što znači „Snaga i žestina“. Danas, Shrinerski grb ima sablju na kojoj visi polumjesec i peterokraku zvijezdu ispod sfingine glave.

Pozdrav

Dr. Fleming i njegovi suradnici formulirali su i pozdrav kojega Shrineri koriste i danas —„Es Selamu Aleikum“— što znači „Mir s tobom“.

Fes

Shrinersko službeno pokrivalo za glavu je crveni fes sa crnom resom, koji je zadržan generacijama. Njegovo ime potječe od mjesta iz kojeg potječe—sveti grad Fez u Maroku. Neki povjesničari tvrde da potječe iz 930 godine n.e., ali naziv fes ne pojavljuje se u arapskoj literaturi sve do četrnaestog stoljeća. Fes se prvi puta spominje kao pokrivalo za glavu u „Arapskim noćima“.

Prvi sastanak

Prvi Shrinerski hram u Americi osnovali su Brr. McClenachen i Dr. Fleming 26. rujna 1872. u New Yorku u masonskoj dvorani, gdje je održan cjeloviti ritualni rad i predloženo je da se hram nazove Mecca. 13 izvornih slobodnih zidara koji su ručavali u Knickerbocker Cottage-u postali su Članovi osnivači Hrama Mecca (Mecca Shrineri“). Princ Florence pročitao je pismo o „povijesti“ reda i dao je upute o vođenju sastanaka. Izabrani časnici bili su Walter M. Fleming, George W. Miller, Voditelj Orijenta, James S. Chappel, Rizničar, William S. Paterson, Tajnik, i Oswald M.d'Aubigne, Kapetan straže. Međutim, društvo nije bilo uspješno od prvog časa, iako je drugi hram dobio povelju u Rochesteru 1875. Četiri godine nakon osnutka Shrineri su imali samo 43 člana, od kojih su svi osim šestorice bili iz New Yorka.

Imperijalno vijeće

Kako bi potaknuli razvoj mladog bratstva osnovano je novo upravno tijelo, 6. lipnja 1876. na sastanku Mecca shrinera u Slobodnozidarskom hramu u New Yorku. Ono je nazvano „Imperijalno veliko vijeće Starog arapskog reda Prinčeva Mističnog Oltara za Sjedinjene Američke Države“. Fleming je postao prvi Veliki Potentat. Novo upravno tijelo odredilo je pravila za članstvo i otvaranje hramova. Ritual recepcije bio je dorađen, kao i mitologija bratstva. Započela je masovna propagandna kampanja za regrutiranje novih članova.

To je donijelo uspjeh. Samo dvije godine kasnije u 1878. bilo je već 425 Shrinera u 13 Hramova. 5 Hramova bilo je u New Yorku, dva u Ohiu, a ostali su bili u Vermontu, Pennsylvaniji, Connecticutu, Iowi i jedan u Kanadi.

Pokret Shrinera nastavio je svoj rast tijekom 1880-tih. Do vremena održavanja godišnje konvencije u Torontu 1888.bilo je 7210 članova u 48 Hramova u Sjedinjenim državama i Kanadi. Iako je organizacija još uvijek bila prvenstveno društvena, slučajevi dobrotvornih djelovanja bili su sve češći. Za vrijeme žute groznice 1888. u Jacksonville-u, Florida, članovi Morroco Shrinea i Slobodnozidarski Vitezovi Templari radili su danonoćno da bi umanjili ljuske patnje. Shrineri su 1889. priskočili u pomoć stradalima u poplavi u Johnstown-u. 1898. bilo je 50.000 Shrinera, a 71 od 79 Hramova bili su aktivni u dobrotvornom radu.

Do kraja stoljeća Shrineri su ostvarili svoj plan: na Imperijalnoj skupštini 1900. godine, predstavnici 82 Hrama prodefilirali su kroz Washington, D.C., a promatrao ih je i predsjednik William McKinley. Shrineri su dostigli, a potom i prešli broj od 55.000 članova.