York Rite sustav

NA SAMOM PRAGU

Kao Majstor, Slobodni zidar bi trebao i dalje težiti nadgradnji, ne zato da bi bio bolji Slobodni zidar već da bi bolje razumio samo Slobodno zidarstvo i stekao dodatna objašnjenja simbola na kojima je Bratstvo izgradilo svoju slavnu i bezvremensku strukturu. Slobodni zidari na stupnju Viteza Templara znaju s koliko zadovoljstva i zahvalnosti su pozvana i odabrana. Braća nastavljala rad na samom sebi po završetku prva tri stupnja Slobodnog zidarstva postavši dijelom bratskog lanca milijuna muževa diljem svijeta koje ujedinjuju: Bratska ljubav, Vjerske slobode, Mir i Sreća svih naroda i narodnosti! No, Slobodno zidarstvo tada ne završava jer postoji i dobrano utemeljen i nadasve zanimljiv put koji leži pred njim, put prepun bogatih prijateljskih iskustava koji se pruža svojom iznenađujućom ljepotom onima koji se njime i zapute. Tim su putem milijuni putovali a još više će ih se tek zaputiti.

 

TREBA OTVORITI VRATA

Oni koji su jednom kročili tim putem svjesni su bogatstva novih iskustava koja slijede na njihovoj slobodnozidarskoj stazi. Oni su prekoračili prag i otvorili vrata stupnjeva na gornjim katovima – vrata koja su im bila do tada zatvorena. Na tom putu ih čeka toliko zadovoljstva i užitka, spoznaje i poruka da bi bila zaista šteta ne kročiti naprijed.

 

I KRENUTI KORAK DALJE

Slobodnozidarska povijest, toliko opjevana i slavna, usredotočila se na traženje istinske Riječi. Učenja u ložama ostavljaju iniciranog u saznanju da je gotovo u cijelosti otkrio toliko željenu Istinu a prvi koraci tom novom stazom koju su odabrali su usko povezani i produbljuju već stečene spoznaje dosegnutog stupnja. Na toj novoj stazi nalaze se stupnjevi Kapitela, Koncila kao i Viteških redova York Rite sustava koji nisu samo stupnjevi već primjeri ljudskih vrlina tako često zanemarenih i izgubljenih u vrtlozima današnjeg modernog života.

THE CHAPTER

Kapitularni stupnjevi imaju četiri stupnja: Majstora Znaka (Mark Master), Bivšeg Majstora (Past Master), Najuzvišenijeg Majstora (Most Excellent Master) i Slobodnozidarskog majstora Kraljevskog Luka (Royal Arch Mason) koji, svaki svojim poučavanjima, proširuju osnovna saznanja dobivenim na stupnju Majstora.

Ovi stupnjevi su isto toliko stari koliko i Stara Cehovska Masonerija i postali su univerzalni diljem svijeta a njihovi članovi čine najveće slobodnozidarsko tijelo pod jednom zastavom u Hrvatskoj i u svijetu.

KONCIL

Slobodnozidarski Majstor i Slobodni Zidar Kraljevskog Luka još uvijek istražuje osnove našeg Ceha ali zna da mu je dio te velike strukture još uvijek skriven.

Stupnjevi Kraljevskog i Izabranog Majstora su vitalni dijelovi vlastite spoznaje što je to Slobodno zidarstvo i neophodni za istinsko razumijevanje trećeg i sedmog stupnja. Poznati kao Stupnjevi Kripte, Koncilijarne stupnjeve čine stupnjevi Kraljevskog i Izabranog Majstora i često su smatrani najljepši i najimpresivniji stupnjevi u Slobodnom Zidarstvu.

Impresivnoj ljepoti ovih ceremonija potkrjepu daje sve veći broj Slobodnih zidara koji mu pristupaju i koji prepoznaju inherentnu vrijednost ovog Obreda.

ZAPOVJEDNIŠTVO

Posljednji korak York Rite sustava se bavi povijesnom legendom starih Križara poučavajući njena učenja Dobročinstva i Gostoprimstva. Viteške redove čine Red Crvenog križa, Red Vitezova od Malte (Malteških Vitezova) i Red Vitezova Hrama (Hramovnika, Templara). Pod strogom paskom časnika Velikog Zapovjedništva i mnoštvom društvenih i bratskih kontakata sa ostalim Zapovjedništvima diljem svijeta s kojima razmjenjuju aktivnosti i interes, ovaj Red Kršćanskog Viteštva je istinski završetak Slobodnozidarske spoznaje po York Rite.